29 de maig 2014

Programa 29


Una setmana més tot l'equip s'ha reunit per portar un dels programes més moguts pel que fa a temes d'actualitat. Les eleccions europees, la prohibició del Multireferèndum i el desallotjament de Can Vies i els posteriors enfrontaments han estat claus d'aquest Punt i a part 29.

El programa comença amb la notícia de la setmana, és a dir, el resultat de les eleccions europees. El Partit Popular ha sigut el guanyador dels comicis a Europa i Espanya però hi apareixen noves sensibilitats arreu. Molts països han aportat eurodiputats d'extrema dreta i molts d'altres d'una esquerra més ferma que la que hi havia fins el moment al Parlament, polaritzant la vida política. A Espanya el bipartidisme ha tingut una forta davallada en benefici de moltes altres formacions, especialment Esquerra Unida i UPyD. També destaca la sorpresa de Podemos. A Catalunya destaca l'augment del sobiranisme i a Sant Cugat la victòria de CiU a una àrea metropolitana marcada per ERC.

Just a continuació tractem la prohibició del Multireferèndum que es va voler celebrar el mateix dia de les eleccions europees. En estar identificat com a acte polític que podia influir en el vot de la gent i després de queixes de diferents apoderats de PP i Vox, els Mossos d'Esquadra van començar a retirar les urnes dels carrers. Molts dels participants al Multireferèndum, que havien practicat la desobediència civil ja que la prohibició era prèvia, consideren que aquest fer demostra el poc interès de consultar a la gent sobre certs temes i acusen la Generalitat d'ordenar la intervenció policial.

Can Vies ha estat l'altre gran tema de la setmana. Dilluns per la nit els Mossos d'Esquadra van desallotjar per la força el centre ocupat de Sants però es van trobar amb centenars de manifestants, molts d'ells veïns que es negaven a fer-ho. Això arriba després d'unes negociacions trencades per part de l'Ajuntament per solucionar certa problemàtica entre aquest centre juvenil alliberat i alguns dels veïns pròxims. Dimarts mateix va començar l'ensorrament de l'edifici però, de nou, es van trobar amb l'oposició de centenars de persones. Tots dos dies els carrers de Barcelona van esdevenir una batalla amb barricades amb contenidors, una furgoneta de TV3 en flames, l'excavadora encarregada del desmantellament en flames i els Mossos protagonitzant alguns excessos com entrar a la redacció de la Directa o trencant els vidres d'algunes botigues a banda de la forta repressió denunciada pels manifestants.

Després de la previsió meteorològica de Marc Lemus que ens anuncia certa estabilització del temps reprenem el tema de les eleccions europees per saber quin és el tractament que han fet els mitjans de comunicació al respecte. Destaquem especialment els resultats a nivell estatal i català.

A la secció de xarxa coneixem les novetats de l'aplicació mòbil de Facebook que pot significar més control per a l'usuari, també expliquem el test de Bechdel adaptat a Twitter i les seves conclusions. Acabem la secció amb una notícia trista per als amants de les sèries i és que de moment no està previst que Netflix arribi a Espanya. Just seguit Silvia explica els encants de Jordània arrel de la visita del papa.

El programa acaba a la secció de cultura recordant l'Avel·lí Artís i Gener just quan fa 102 anys del seu naixement. Jéssica, la nostra veu en off, ha recitat un fragment d'un text d'aquest autor sobre la Guerra Civil. Just seguit fem un petit homenatge a Obrint Pas que s'ha acomiadat dels escenaris aquesta mateixa setmana a València.

El Punt i a part acaba fent homenatge a Obrint Pas amb aquesta cançó:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada