5 de juny 2014

Programa 30


La trentena ha arribat de forma estranya ja que no hem pogut fer el programa en directe ja que actualment es millora l'estudi i no es poden realitzar programes. En qualsevol cas, el mateix dimecres l'hem enregistrat perquè es pogués escoltar via PodCast. Un programa marcat per l'abdicació del rei i les seues causes i conseqüències però també per molts altres temes.

El Punt i a part 30 destaca com a notícia de la setmana l'anunci reial de dilluns pel qual el rei abdica i vol cedir la corona al seu fill, Felipe, que passaria a ser Felipe VI. Al programa expliquem el desgast que ha sofert la figura del rei i la monarquia com una de les claus per arribar a aquest punt. Alguns factors polítics com l'independentisme i la crisi també han estat claus tot i que el monarca no ho ha dit. Hem conegut també les reaccions dels diferents partits respecte aquest anunci amb PP i PSOE recolzant la monarquia i partits republicans demanant un referèndum sobre la forma d'estat. Dilluns també ens vam apropar a la concentració que hi va haver a Sant Cugat i per això hem pogut conèixer opinions dels manifestants al respecte. Des de militants d'Esquerra i la CUP que parlen en clau independentista a membres del PSC que critiquen les accions de la cúpula del PSOE.

Can Vies ha tornat a ser una de les notícies més destacades de la setmana després que s'aturés l'enderrocament i els manifestants comencessin a reconstruir l'espai. La negativa a negociar i les pressions de l'Ajuntament porten la situació al límit tot i que la violència ha cessat. Tant d'una banda com de l'altra no es volen rebaixar les exigències el que provoca confrontació i la preocupació d'alguns veïns. La darrera notícia ha estat la dimissió d'Enrique López, magistrat del Tribunal Constitucional, després que l'enxamparen ebri i sense casc conduint la seva moto.

Després de la previsió meteorològica i una cançó, aquest PodCast reprèn l'actualitat per explicar què han dit els mitjans de la crisi del PSOE arrel del proper congrés i les peticions d'eleccions primàries obertes a tots els militants. L'altra notícia que hem repassat a través dels mitjans ha estat les declaracions de Rajoy sobre la reforma de la Constitució i la negativa a la celebració de la consulta independentista prevista per al 9 de novembre.

Just seguit, a la secció de xarxa hem conegut un joc que pretén ajudar a deixar el tabac amb pantalles que animen a substituir el tabac per altres elements com el mòbil. Cosa que obre un nou debat sobre l'addicció a les noves tecnologies. També hem reprès el dret a l'oblit i les massives peticions a Google per esborrar el passat a la xarxa i el nou cotxe sense volant que ha dissenyat aquesta mateixa companyia.

Just seguit hem viatjat metafòricament a Mònaco per conèixer els seus encants arrel de la notícia que els prínceps d'aquest país tindran un fill.

Just per a acabar el programa, a la secció de cultura hem fet un breu apunt lingüístic ja que amb la notícia de l'abdicació molts mitjans han utilitzat el verb abdicar com a preposicional enlloc de transitiu. Després hem reprès la cultura més habitual per conèixer la falta d'accessibilitat per a sord i cecs que hi ha a la majoria dels museus del món amb exemples espanyols.


Hem acabat el programa amb una cançó d'homenatge al bàndol republicà ja que a moltes places aquest dilluns els manifestants defensaven la república perquè els seus avis també l'havien defensada durant la guerra:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada